Home

Twijfel je of iemand thuis veilig is? Heb je iets gezien of gehoord dat niet goed voelt? Zet een eerste stap en vraag hoe het gaat. Dat is niet altijd makkelijk,  maar het kan slachtoffers het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan. En door je zorgen te uiten hoef je niet langer te twijfelen. 

Zet een eerste stap en vraag hoe het gaat.

De informatie op deze website kan je helpen bij het starten van een gesprek.

Start het gesprek

Door te vragen hoe het gaat, kun je slachtoffers helpen. Vaak kunnen zij bij huiselijk geweld niet weg, omdat ze anders bijvoorbeeld op straat komen te staan. Ze hebben hulp nodig. Iemand uit de omgeving kan dan een belangvrijk verschil maken. Dus maak jij je zorgen over iemand in je omgeving? Bekijk dan op welke signalen je kunt letten.

Zet een eerste stap en vraag hoe het gaat. Hoe je een gesprek begint, hangt af van de situatie. Deze situaties vind je onderaan deze pagina.

Is iemand nú in gevaar?

Denk je dat iemand nú onveilig is? Bijvoorbeeld omdat je geschreeuw hoort? Bel dan 112. Op basis van wat jij vertelt over de situatie wordt beoordeeld welke hulp nodig is.

Wat is huiselijk geweld?

Soms zijn er spanningen in een gezin of relatie. Dan kan het thuis onveilig worden. Het kan daarbij gaan om lichamelijke- of geestelijke mishandeling, seksueel misbruik, verwaarlozing, vernedering, stalking of financiële uitbuiting. Dit kan voorkomen bij kinderen, partners en ouderen.

Op deze website vind je informatie over:
•    Partnermishandeling, geweld tussen (ex-) partners, bijvoorbeeld een vrouw die door haar partner wordt gecontroleerd in haar doen en laten, in en buiten het huis. 
•    Kindermishandeling, geweld waarbij een minderjarige het slachtoffer is, bijvoorbeeld een kind dat wordt vernederd of verwaarloosd door een ouder of verzorger.
•    Ouderenmishandeling, geweld waarbij een oudere het slachtoffer is, bijvoorbeeld een zoon die ongevraagd het geld van zijn bejaarde vader voor zichzelf gebruikt.